StockingerhofRakouský golfově vinařský penzion Stockinger Hof spojuje všechno, o čem golfista sní: několik hřišť, skvělé domácké jídlo, víno z hroznů rostoucích za oknem, hned za nimi mohutný tok Dunaje i uličky snad nejpozoruhodnějšího městečka Rakouska. A to všechno za dobrý peníz...

Víno a golf jedno jsou. Většina golfistů víno konzumuje, ale existují i tací, kteří jej produkují. V Rakousku jich napočítáme hned několik. Jedním z nich je i Peter Stockinger, produkující mimo jiné víno Birdie One, jež se už před lety stalo oficiálním vínem Rakouského golfového svazu.
Peter Stockinger žije v Dürnsteinu, městečku omývaném Dunajem. Když se projdete jeho uzoučkými uličkami, máte pocit, jakoby z oka vypadl romantickým francouzským vesničkám v Provence. Opatství, sklípky, pár dražších lokálů a množství vinoték. Takový malý ráj na zemi. A vysoko nad ním, skoro přímo nad střechami domů, stojí mohutný starý hrad, jenž městečku propůjčuje punc opravdovosti.

Když se Petera zeptáte, čím je víc, zda golfistou, nebo vinařem, odpoví šibalsky, že to záleží na roční době. Pak dodá, že jeho sezonou je zima. Celou zimu hrává v Lengenfeldu, místní mikroklima pravidelně umožňuje celoroční provoz na letních greenech. Golf objevil náhodně, na vinařském veletrhu v Estorilu. Protože je fyzicky zdatný, dokázal hned při prvních ranách střílet míčky tak daleko, že hře okamžitě propadl. To bylo v roce 2000, tehdy se už dvacet let točil kolem rodinného vinařství.
Od té doby uplynulo v Dunaji hodně vody. Vinice v Dürnsteinu se příliš nezměnily, ty se vlastně nemění už po celá staletí, ale z vinaře se stal vinař – golfista. Postupně přikoupil pár dalších vinic a rozšířil tradiční rodinný penzion Stockinger Hof, stojící jen skok od brány městečka, v němž hospodaří už čtvrtá generace Stockingerů.
Protože kousek od Dürnsteinu je několik hřišť, třeba Lengenfeld nebo St. Pölten, stal se Stockinger Hof neformálním centrem, které využívají hráči ze všech koutů Rakouska. Penzion kooperuje se sedmi hřišti, kde hrávají hosté se slevou.

Na jídelníčku nic obyčejného
Stockinger Hof byste mohli nazvat i hotelem, ale vybavením i cenami se drží spíš v kategorie penzion, obsluha je rodinná, v kuchyni se činí další generace Stockingerů. Kuchyně byla už mnohokrát vyznamenána. Chovají vlastní drůbež, krávy i prasata a na nic obyčejného v jejich jídelníčku nenarazíte. Mezi specialitami domu vynikají sýry, saláty i masitá jídla, mají dobrou udírnu. Poznáte to už při snídani: vajíčka, šunky, všechno z vlastního dvora. Jen pečivo vozí pekař.
Penzion stojí na běžné ulici, nepoznali byste, že místo zahrady má vinohrad. Kromě Birdie One, na němž si Peter nejvíc zakládá, pěstuje a zpracovává veltlín, ryzlink a muškát, a protože jednotlivé vinice leží na různých podložích, jemně se liší i vína, která z nich pocházejí.

Birdie One a Birdie Red
Birdie One, chlouba domu, je zelený veltlín, lehčí, šťavnatý, harmonický. Ve Wachau se však pěstuje i červené víno. To u Stockingerů představuje Birdie Red, plné víno rubínové barvy s lehkým nádechem dubu.
Z druhé strany domu postavili Stockingerovi stylovou „zahrádku", vinný restaurant. Rakušané toto posezení nazývají Heurigen, my nepřesně vinotéka, možná vinný restaurant, převážně se sedí venku, nejlépe za teplých letních večerů. V podzimních měsících tady můžete ochutnat domácí burčák, jemuž říkají Sturm.

Peter vaříval v televizi – řadu let, byl oblíben, spojoval kuchařské umění a recepty se zasvěcenými komentáři a doporučeními z oblasti vína. Vařící vinař. Jak sám říká, obojí jde k sobě. Pochlubil se, že k němu týden před mou návštěvou dorazila i japonská televize – jeho pověst i pověst vinařství evidentně přesahuje hranice Dürnsteinu, Wachau i Rakouska...

Převzato z časopisu GOLF 4/2016
Připravil: Ivo Doušek


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
Kč,-

...