ilustrace na tyckuNa jamkovišti zvednutý míč se smí očistit vždy. Pokud ale hráč v průběhy hry zvedne míč v souladu s golfovými pravidly mimo jamkoviště, pak tento míč může – s výjimkou tří konkrétních situací – také očistit. A které jsou ony tři situace, při nichž se míč – i když je zvednut – OČISTIT NESMÍ?

a) Míč překáží, nebo pomáhá. (pravidlo 22)
b) Při identifikaci míče (pravidlo 12-2)
c) Při zjišťování, zda je míč poškozen. (pravidlo 5-3)

Poznámka 1): Pokud si hráč v průběhu hry očistí míč, aniž by to bylo povoleno, obdrží 1 trestnou ránu a míč musí vrátit na původní místo.

Poznámka 2): Hráč neobdrží žádný trest podle pravidla 21, pokud již obdržel nějaký trest podle pravidla 22 (míč překáží, nebo pomáhá), pravidla 12-2 (identifikace míče), pravidla 5-3 (poškozený míč) nebo byl již potrestán všeobecným trestem (například za nevrácení míče na původní místo).

Příklad: Hráč chtěl identifikovat svůj míč, ale zvedl ho, aniž by to předem komukoli ohlásil, polohu míče před zvednutím neoznačil a zvednutý míč očistil. Teoreticky se tak dopustil tří porušení pravidel, přesto v součtu nedostane 3 trestné rány, ale pouze 1 trestnou ránu, a to za porušení pravidla 12-2 (identifikace míče).


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
6000 Kč,-

Set želez Exotics EXi (5–PW), shaft UST Mamiya 40 F3 (flex R). Tradiční tvar, menší offset, maximální kontrola i délka. Skvělý poměr cena/výkon! ...