Třísloviny, sekundární metabolity rostlin, máme v povědomí převážně díky vínu, čaji, kávě, kakau či ovoci. Jistě jste se už s touto svíravou chutí setkali. Podívejme se, čím vším nás mohou obohatit. A nemějte obavy, že by článek vyzněl příliš trpce, nebudu se pouštět do hlubin vědních oborů a popisovat složité chemické procesy.
Třísloviny jsou v přírodě velmi rozšířené a nacházejí se v plodech, listech, kůře nebo kmenech, kde rostlinu chrání před škůdci (hmyz, plísně, apod.). I když systém ochrany nebyl dosud dostatečně probádán, podstatou je, že tato nenápadná skupina přírodních látek je velmi účinná při léčbě některých poranění či onemocnění.
Právě svíravý pocit tříslovin poukazuje na obsažení látek se stahujícími účinky, které místně zužují cévy a snižují vyměšování, čímž se omezí tvorba zánětů, otoků, mokvání a různých jiných procesů provázející poranění či popálení pokožky. K těmto účelům se používá např. dubová kůra. Svíravé látky vytvoří, laicky řečeno, antiseptický obal, pod kterým regeneruje poškozená tkáň. Bohužel je nelze použít na větší plochy popálenin, neboť přílišné množství vstřebaných tříslovin má negativní dopad na játra. I tady platí – všeho s mírou.
Všeobecně vzato, jejich pole působnosti je značně obsáhlé, proto poskytují různé fyziologické a zdravotní účinky. Jsou antioxidační, protizánětlivé, antiseptické, působí antibakteriálně, protivirově, protialergicky nebo proti ateroskleróze. Skvělé výsledky vykazují při léčbě hemoroidů, kde omezují krvácení, nebo při průjmech, jelikož mají blahodárný vliv na trávicí ústrojí. Napomáhají také proti nadměrnému pocení.
Mírní i působení některých jedů. Pomohou-li v takovéto situaci, pak výborně poslouží jako bojovník proti střevním parazitům či jako brzda zánětlivých procesů v žaludku a střevech. Pokud třísloviny konzumujete pravidelně, nejenže mají příznivý vliv na krevní oběh, ale působí jako prevence srdečních chorob.
Léčivé rostliny nabízejí mnoho možností použití. Co se rostlin s obsahem tříslovin týče, nejpoužívanější jsou výluhy, extrakty, masti, gely nebo čípky. Lze připravovat i koupele, kde se zpravidla používá list ostružiníku. V případě hnisavé rány se používá např. list ořešáku.
Kloktadla jsou také účinným nástrojem, převážně při působení na sliznici dutiny ústní. Připravují se např. z dubové kůry či maliníkového nebo ostružiníkového listu a kupříkladu kontryhelová nať obsahuje i antibakteriální složky.
Dalším pomocníkem jsou různé tinktury, z nichž nejznámější objevíte pod zkratkou MYGARA. Obsahuje směs bylin, které tlumí bolest, jsou hojivé, protizánětlivé, navíc pomáhá proti vzniku zubního kazu a léčí dásně.
Jak už jsem zmínila, nic se nesmí přehánět, proto se dieta s vysokým obsahem tříslovin může projevit negativně, např. nižší využitelností minerálních látek a bílkovin. Avšak při běžném konzumování plodů přírody nemusíte mít nejmenší obavy, neboť samotný instinkt vám nedovolí sníst třeba kilo borůvek na posezení... Proto si s chutí dopřávejte třeba zmíněné borůvky, trnky, jahody, dřín, ostružiny, brusinky, granátové jablko, kaki, ořechy, koření... Dokonce je najdete i v kvalitních čokoládách s vysokým obsahem kakaa.
A co ty pověstné „tříslovinky" ve víně? Více se vyskytují v červených vínech a nejenže ovlivňují výslednou chuť, ale i jiskru a barvu. Třísloviny z hroznů se dělí na zralé a nezralé a již z podstaty věci je zřejmé, že jsou žádanější ty zralé. Tím, že nezralé třísloviny nejsou rozpustné ve vodě, si zachovávají svou drsnost bez ohledu na stáří vína. Pokud má víno silnější slupku, má i vyšší obsah tříslovin. Někdy se může stát, že je uvidíte usazené na dně láhve, což někteří vinaři nepovažují za vadu na kráse. Co se vyzrálých tříslovin týče, jsou rozpustné a zráním vína mizí, čímž zjemňují a harmonicky rozvíjejí chuť vína. Ať už kápnete na víno jakékoli chuti, faktem je, že přiměřená trpkost není na škodu, ale ku zdraví. Tak na zdraví!
Text: Magda Jochmanová
|
Přihlášení Golf News
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.