MatrixI když některé obchody své „Vánoce" zahájily už koncem léta, ty pravé Vánoce a sváteční období nás teprve čeká. Můžeme se nechat strhnout a nechat se semlít vánočním shonem nebo se od všeho toho humbuku oprostit a svobodně si stanovit nové a příjemnější rituály či zvyklosti nebo se vrátit k těm původním.

Z pohledu psychologie je za rituál považováno chování, které vykazuje stereotypní a opakující se rysy. Pokud se člověk drží oblíbeného rituálu s ranní kávou, je všechno v pořádku. Avšak v nadměrné míře to může poukazovat na duševní chorobu (např. obsedantně kompulzivní). Do jaké kategorie spadá vánoční šílenství, nevím, ale mnoho lidí je v tento čas zralých „na Chocholouška". Je tomu mimo jiné i proto, že jsou vtaženi do rituálů, jež nám diktují, co se má o Vánocích dělat.
Vezmeme-li v potaz, že jsou Vánoce náboženským svátkem, kde vůbec nejde o dárky a obžerství, tak nás nic nenutí k tomu, abychom se chovali podle současného trendu. Ne každý má však duši rebela, který se v případě vybočení nebojí čelit problémům s příbuznými, přáteli, kolegy apod., a raději kapituluje a jede v zajeté lajně, i když vnitřně trpí. Šťastní jsou ti, kdo si svátky ze srdce užívají a těší je, ale o těchto radostných jedincích řeč momentálně není.

Nejde samozřejmě Vánoce zcela ignorovat, ale najít schůdnou cestu, jak si je alespoň trochu užít. Vodítkem by nám mohla být lidová rčení, skrývající v sobě odvěké pravdy, jež nám pomáhají orientovat se na stezce životem a lze se jimi inspirovat i ve sváteční dny.

Například:
- Střídmost, klid a veselost jsou nejlepší lékaři.
- Ve zdravém těle zdravý duch.
- Mnoho jídel, mnoho nemocí.

A pro sváteční hodování (a nejen pro ně) se zase hodí tato rčení:
- Láska prochází žaludkem.
- Sytý se nehádá.

Je známo, že se lidé v minulosti stravovali střídměji než nyní a konzumovali převážně jednoduché pokrmy z dostupných a sezónních surovin, svátky nevyjímaje. Zkuste si představit, že byste si na vánoční tabuli vykouzlili kdysi obvyklé devíti- či dvanáctichodové menu v podobě opekanců (oplatky) s medem nebo česnekem, pak by následovala polévka (houbová, čočková či hrachová), nesměl by chybět černý kuba z vařených krup, česneku, koření a hub, pak si dáte topinky s česnekem nebo prosnou, krupičnou či hrachovou kaši apod.
Na stole by nechyběly různé pochutiny jako sušené ovoce a ořechy. Oblíbená byla i „muzika", což je hustá kaše z rozvařených druhů ovoce, do níž se přidal med a ořechy. Každý pokrm s sebou nesl určitou symboliku, který měl lidem do budoucna zajistit hojnost, zdraví atd., nicméně se nezapomínalo ani na hospodářská zvířata, proto se jim do žrádla přimíchávalo zapečené těsto s mákem, šípkem, česnekem, čočkou, zelím apod., kterým byla přisuzována ochranitelská moc.

Nechybí nám tady něco? Ano, ale ryby si kdysi mohli dovolit jen zámožnější rodiny nebo si je dopřávali v rybníkářských krajích. Dnes rozšířený zvyk konzumovat kapra nemá dlouhé trvání, ten začal až počátkem 19. století, kdy se na vánoční tabuli mimo jiné objevily sofistikovanější pokrmy.

Poměrně moderní novinkou je i vánoční strom. Poprvé byl postaven v roce 1812 ředitelem Stavovského divadla Janem Karlem Liebichem a rozhodně se hned neujal. Až do první světové války byla v mnoha domácnostech pouze ozdobená větev smrku či jedle. Kdysi měly stromky ochranitelskou funkci a koledníci si rozdávali ozdobené větve. Když se poprvé stromeček objevil v domácnostech, tak se zavěšoval nad štědrovečerní stůl, ale špičkou dolů.
Tradice zdobení stromků, tak jak ji známe dnes, pochází z německých měst a katolická církev byla zpočátku proti, neboť to považovala za pohanský zvyk. A nebyla daleko od pravdy, protože germánské kmeny takto dříve uctívaly o zimním slunovratu boha Wotana. Stejné zvyklosti měli i Keltové, kteří ozdobenými stromky či větvemi uctívali boha Slunce.

Rozhodně nemám zájem vám tímto článkem kazit Vánoce a nastolovat nové pořádky. Spíš se snažím oprášit a poukázat na prapůvod a pointu tohoto svátku a třeba díky této inspiraci budou vaše Vánoce opravdovější. Krásné Vánoce a spoustu úžasných ran v celém novém roce!

Text: Magda Jochmanová


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přihlášení Golf News



Poradna

Může být profík kedíkem amatéra?

Pekne pozdravujem pán Slezák. Prosím Vás môže mi na komerčnom dospeláckom turnaji robiť caddyho môj golfový tréner. N ...

Poradna

Žena, začátečník - nákup holí

Dobrý den, jsem úplný začátečník a ráda bych si pořídila své první vybavení. Na výběr je mnoho možností a nevím jaké. ...

OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
6000 Kč,-

Set želez Exotics EXi (5–PW), shaft UST Mamiya 40 F3 (flex R). Tradiční tvar, menší offset, maximální kontrola i délka. Skvělý poměr cena/výkon! ...