KostiKdyž si vyhledáte, jak vypadá vnitřní struktura kostí, zjistíte, že se podobá krajce zhotovené zručnou krajkářkou. Formou metafory by se dalo říct, že když je krajkářka hodně unavená nebo stará, krajka už není tak pěkná a je dosti proděravělá. Možná už tušíte, že tentokrát bude řeč o řídnutí kostí, osteoporóze.

Dalo by se říct, že náruživým golfistům osteoporóza nehrozí, protože na kvalitu kostí má velký vliv i pravidelný pohyb. Ale nebudu předbíhat... Jelikož je téma velmi obšírné, jistě mi prominete relativně zjednodušený popis, který však nepostrádá srozumitelné a podstatné informace, včetně jednoho zajímavého paradoxu. Jak uvádí Wikipedie, osteoporóza je metabolická kostní choroba, projevující se řídnutím kostní tkáně. V důsledku úbytku vápníku a jiných minerálů se v kostech vytvářejí póry, čímž se zmenšuje hustota kostní hmoty a struktura „krajky" řídne.

Když se řekne osteoporóza, leckomu naskočí rovnice: dostatečný přísun vápníku. Ten sám o sobě ale nic nezmůže. Aby se dostal přes střevní sliznici, je k tomu zapotřebí odpovídající množství vitamínu D. Tělo navíc nedokáže samotný vápník ukládat, musí z něho napřed vzniknout kostní minerál, pro jehož tvorbu je potřeba přítomnost minerálních prvků, zejména hořčíku, zinku a fosforu. Na tvorbě organických částí kostí se pak podílí měď a mangan. Pokud nejsou tyto prvky přítomny, vápník se vyplaví z těla ven.
A aby toho nebylo málo, je třeba i aktivity buněk zvaných osteoblasty, které vytvářejí kostní matrice. Pro udržení rovnováhy působí i buňky osteoklasty, které naopak vápník z kostí vyplavují. Pozor, teď přichází zajímavá pointa. Čím více se osteoblasty aktivují, tím více jich zahyne. Když se dlouhodobě snažíte konzumovat zvýšená množství vápníku, zvýší se i aktivita osteoblastů, v důsledku čehož se může zvýšit hustota kostí. Tento úspěch je však dočasný, protože buňky se mohou dělit jen v určitém daném počtu. Z toho nakonec vyplývá, že se jejich reprodukční schopnost předčasně vyčerpá.

Totéž však neplatí pro osteoklasty; nejenže se tedy snižuje tvorba kostního tkaniva, ale navíc osteoklasty způsobí vyplavování vápníku z kostí. Je tedy paradoxní, že zvýšený přísun vápníku může způsobit vlastní nedostatek. Nehledě na to, že množství přijatého vápníku je přesně dáno, takže nadbytečný přísun se jeví jako zbytečný. Kosti prostě nejsou nafukovací. Pokud si tedy hojně dopřáváte například mléko a mléčné výrobky jako skvělý zdroj vápníku a pomocníka pro vaše kosti, vězte, že se jedná pouze o krátkodobé řešení.
Z toho vyplývá, že by se nemělo nic přehánět, a vezmeme-li v potaz i potravinové doplňky, měly by se užívat s velkým rozmyslem. Kupříkladu zvýšený přísun vápníku může mít negativní vliv na schopnosti zinku, manganu a hořčíku vyživovat kosti.
Poslední dobou začínají čím dál více zaznívat informace o tom, že pravidelná a přílišná konzumace mléčných výrobků není zdraví prospěšná. Třeba nové nutriční doporučení odborníků z Harvard School of Public Health uvádí, že skvělý zdroj vápníku a vyšší využitelnost než z mléka vykazuje zelenina. Co se týče propagace mléka, poukazují na ovlivnění lobby z řad potravinářského průmyslu. Ať už je váš názor na toto kontroverzní „mléčné" téma jakýkoliv, je minimálně k zamyšlení.

První projevy osteoporózy mohou signalizovat silné bolesti zad nebo zlomeniny tolik „populárního" krčku stehenní kosti či zápěstí. Dalším příznakem je snížení tělesné výšky nebo deformace kostí. Ohroženy jsou i ženy s předčasnou menopauzou.
Jak tedy na to, aby byla „krajka" pěkně hustá? Zdravé kosti podpoříte rozmanitým jídelníčkem založeným na přírodních produktech, včetně zařazení různých semínek, jako je sezam, len, mák apod. Pokud možno, omezte potraviny s kyselinou citrónovou a nezralé dovážené ovoce, které obsahuje organické kyseliny způsobující odvápnění.
Nezapomeňte ani na potraviny obsahující křemík (jablka, syrové zelí, čekanka, celer, červená řepa, okurky, cibule, karotka, třešně, rozinky, mandle, ořechy a zrna obecně), který zvyšuje obsah vápníku v kostech. Na kvalitu kostí má neblahý dopad kouření a přemíra alkoholu. Kvalitu kostí si můžete nechat změřit u lékaře, jedná se o bezbolestnou proceduru. A jak jsem zmínila v úvodu, je třeba pravidelně sportovat, takže golfu zdar, zdar, zdar!

Text: Magda Jochmanová


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
Kč,-

...