Vyziva lustTak, jak je každý člověk odlišný, liší se i jeho modus operandi, co se nakupování potravin týče. Někdo nakupuje podle akčních nabídek, další má za to, že nejvyšší cena nabízí i nejlepší produkt. Jeden jen bio, druhému je bio k smíchu. Jsou mezi námi i důslední čtenáři malých písmenek, stejně jako milovníci lákavých obalů, aniž by je zajímalo více. Ať tak či onak, člověk musí neustále spoléhat sám na sebe a stejně jako vždycky být neustále ve střehu.

Říkám si, že kdyby lidé opravdu věděli, co některé produkty skrývají pod vesele tvářící se maskou, tak by nezdravé potraviny musely na základě poptávky a nabídky z trhu zmizet. Ale ruku na srdce, kdo se chce neustále zabývat něčím tak nudným, jako je zdravý životní styl, notabene když neteče do bot. A když už teče, tak je mnohdy obtížné zbavit se té železné košile, která se utkávala po celý život. Avšak člověk nemusí být hned asketa, aby si alespoň o trochu nevyladil svůj životní styl. Stačí docela málo a není to ani složité.

I když na bezpečnost potravin hledí v rámci EU systém RASFF a těší se celosvětovému respektu, o své bezpečí se musíme starat převážně sami, jelikož ani sebelepší systém neřeší dlouhodobý zdravotní efekt potravin. Tzv. krátkodobý horizont bezpečnosti potravin je všem známý a vztahuje se k dostatečné hygieně při nakládání s potravinami a hlídání data spotřeby či minimální trvanlivosti.

Mnohem složitější je si uvědomit souvislost s některými nemocemi a dlouhodobým příjmem toxických látek a jejich metabolitů, které každodenně konzumujeme a přijímáme různými způsoby. Jistě jste už zaznamenali informace o negativních důsledcích konzumace konzervačních látek v potravinách, chemií nadupaných kosmetických produktech a třeba i reziduí hormonálních léčiv ve vodě. Rovnice příjmu škodlivých látek z potravin či kosmetických produktů není přímočará, nelze tedy s jistotou říct, že pokud někdo každý den slupne třeba dvě koblihy, tak onemocní tím a tím.
Možná i proto je mnoho lidí ukolébáno pochybnou jistotou, že to, co se prodává, nemůže být tak špatné. Proč tedy ve vyspělých zemích skoro každý druhý dospělý trpí chronickým onemocněním, jako je obezita, zvýšený krevní tlak, deprese a podobně? Není to důkaz, že je něco špatně? K tomu netřeba studie, zde bohatě postačí selský rozum.

Uvedu pár čísel z ČR z konce roku 2018 a pochybuji, že k dnešnímu datu budou radostnější, spíše naopak. Nadváhou trpí více než 50 % populace středního věku, obézních spoluobčanů evidujeme kolem 25 %. Právě obezita způsobuje chronická onemocnění, která mohou vést i k předčasnému úmrtí, nehledě na sníženou kvalitu života. Diabetes je také aktuální strašák a do roku 2025 by mělo být více než 1 milión diabetiků. Šílené číslo... A přidám ještě jedno – na léčbu diabetu se ročně vydá cca 22 miliard korun.

Přitom stačí tak málo. Konzumace celistvých potravin je tím správným vykročením ke zdravějším zítřkům. Když si koupíte třeba pytlík s luštěninou, nemusíte číst složení, jelikož je jasné, co obsahuje. Pokud si však koupíte polotovar, který bude mít jako „bonus" dlouhou dobu spotřeby, je zřejmé, že bude obsahovat koktejl chemikálií.
Pro snazší orientaci vám může pomoci logo CEFF, což jsou potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie (symbol přeškrtnutého „éčka" v oranžovém kruhu). Dále můžete využít i chytré mobilní aplikace, kam se zadá přídatná látka, takže člověk nemusí být špičkový chemik nebo vysedávat dlouhé hodiny na internetu a zjišťovat si informace. Nejjednodušším vodítkem, co konzumovat, jsou však potraviny v jejich nejjednodušší formě. A k tomu žádnou aplikaci nepotřebujete.

Text: Magda Jochmanová


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
Kč,-

...