Poslední dobou je vitamín D velmi populární, tak se na něho podíváme více do hloubky a odhalíme, co je vlastně zač, jak v našem těle působí, jak ho tělo získává, jaké procesy ovlivňuje, příznaky při nedostatku či předávkování, zda je suplementace přínosná apod. V každém případě lze o vitamínu D bez nadsázky říct, že je to takový všeuměl, a to se počítá. Zvlášť v dnešní době.
Déčko je ve všeobecném povědomí známo jako vitamín, i když je to v podstatě seco-steroid, někdy označovaný jako hormon. My ale zůstaneme u ustáleného názvosloví, tedy vitamín D. Takže, co ten všeuměl vlastně umí? Reguluje hladinu vápníku a fosfátů v krvi, čímž je jedním z nejdůležitějších vitamínů pro naše kosti, působí protizánětlivě a protivirově, posiluje imunitu, harmonizuje fungování hormonálního systému, přispívá k ochraně kardiovaskulárního systému, napomáhá prevenci vzniku vysokého tlaku, reguluje procesy nervového systému, urychluje hojení ran, zlomenin i sliznic, působí preventivně proti vzniku cukrovky, těhotenské cukrovky a preeklampsie, snižuje bujení rakoviny, reguluje a řídí geny, má velký vliv na plodnost a v neposlední řadě přispívá ke zlepšení nálady. Skvělé benefity, nemyslíte?
Jak tedy déčko získat?
Jak mnozí vědí, ze sluníčka, neboť se vytváří v kůži vystavené slunečnímu záření. Toho je v tomto ročním období sice dostatek, ale samotné sluníčko nestačí, i kdybychom se v jeho paprscích smažili celý den; nehledě na to, že přehánění není nikdy na místě. Ač pro udržení optimální hladiny bohatě stačí nepříliš dlouhý, ale pravidelný pobyt na slunci, je nutné déčko doplňovat, a to nejlépe formou stravy, díky čemuž se ve střevě vstřebává za podpory vápníku, fosforu a tuků.
Když zmiňuji střevo, je nabíledni, že stav mikrobiomu střeva má obrovský vliv na vstřebávání, z čehož plyne, že pokud není v pořádku, bude problematické i vstřebávání. Přeměnu vitamínu D na jeho aktivní formu také výrazně snižuje alkohol, takže i v tomto případě platí ověnčené pití s Mírou... tedy pardon, s mírou. Bohatými zdroji déčka jsou tučné ryby, vejce, máslo, jogurt, tofu, cereálie, pomerančový či ovocný džus apod. A kdo by to byl řekl, že úžasným zdrojem je i lišejník. Díky tomu, že přežívá v extrémních klimatických podmínkách, tvoří si zásoby vitamínu D. Známým zdrojem jsou také houby, ale je nutné, aby se konzumovaly ty, které byly při růstu vystaveny přírodnímu UV záření, jinak by to bylo celé na houby.
Dostatek či nedostatek?
Jak by klasik odpověděl – toť otázka... Předtím, než člověk sáhne k suplementům a začne se horem spodem ládovat vitamíny, bylo by dobré u kvalifikovaného odborníka zjistit, jak na tom s hodnotami určitých vitamínů je. Nicméně, všeobecně platí, že by si úroveň tohoto vitamínu měli převážně hlídat lidé trpící výše uvedenými nemocemi. V současnosti mnoho lidí konzumuje různé suplementy, aniž by věděli, zda je jich vůbec třeba a kolik jich mají spořádat. Vše je velmi individuální, jelikož záleží na hmotnosti konkrétního člověka, jeho životním stylu a zdravotním stavu. Tyto informace však na obalu suplementu nenajdete. Nedostatek můžeme rozpoznat podle určitých projevů, jako je zhoršení hojení ran, padání vlasů, únava, zvýšená nemocnost apod.
I když se lidé většinou potýkají spíše s nedostatkem déčka, může dojít i k předávkování, což pro organismus znamená výraznou zátěž. Pakliže v ústech cítíte kovovou chuť, jste unavení, máte nadměrnou žízeň, průjem, křeče, bolí vás kosti, pak to může signalizovat předávkování.
Bude-li však jídelníček pestrý, tělu se dostane dostatek živin, kde jsou vitamíny v přirozených kombinacích, a je prakticky nemožné, že by k předávkování došlo. Nutno dodat, že zmíněné přirozené kombinace jsou opomíjeným faktorem při přijímání vitamínů formou potravinových doplňků. Izolovaným vitamínům, laicky řečeno, chybí parťáci, tj. celá řada podpůrných živin. Pokud už sáhnete po suplementech, vybírejte spíše ty přírodní než syntetické. A pokud možno, bez riskantních aditiv, jako jsou umělá barviva, sladidla apod. Přeji vám vše Dobré...
Text: Magda Jochmanová
|
Přihlášení Golf News
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.