ZazvorPálit může hodně věcí, někdy dokonce i dobré bydlo, ale tentokrát bude řeč o pálení žáhy. Stav, který potkal mnohé z nás a u někoho se i zabydlel. Je zřejmé, že ať už tak či onak, jedná se o stav nežádoucí a my se mu podíváme na zoubek.

Pálení žáhy neboli pyróza vzniká v důsledku gastroesofageálního refluxu, tj. když se ze žaludku do jícnu vrací nedotrávená potrava s žaludečními kyselinami, které pak dráždí a rozežírají povrch jícnu. Jde vlastně o jakési neúplné zvracení, kdy dotyčný pociťuje nepříjemné bolestivé pálení za hrudní kostí, pohybující se od oblasti žaludku směrem vzhůru až do krku. Může způsobit dávivý kašel, chrapot či jiné průduškové onemocnění. To vše může být doprovázeno nepopulárním zápachem z úst.
Pálení žáhy se může vyskytovat výjimečně, třeba po jídle nebo i po prudkém ohnutí. Daleko horší varianta je, pokud se vyskytuje dlouhodobě, jelikož může dojít k vážnému poškození sliznice. Zde se doporučuje dieta, správná životospráva a nezbytné vyšetření u lékaře.

Je nabíledni, že pálení žáhy nevzniká jen tak, z nějakého rozmaru našeho těla, ale že je následkem nevhodného životního stylu. Pokud někdo nemá snahu nastalou situaci řešit, převzít za své zdraví odpovědnost a jen čeká s napřaženou rukou na zázračnou pilulku, která by vše šmahem vyřešila, může se rovnou vypravit k rybníku a snažit se vylovit zlatou rybku.
Přitom stačí tak málo, aby byl člověk fit a s pálením žáhy zatočil. Může překopat svůj životní styl, navštívit lékaře, využít volně prodejných léků (které sice na nějakou dobu příznaky zmírní, avšak ne vždy vyřeší) nebo zvolit přírodní způsoby léčby.

Zázvor – používejte ho denně, ať už jako čaj nebo v pokrmech. Působí antibakteriálně a protizánětlivě, navíc potlačuje bolesti spojené s pálením žáhy.
Kurkuma – kombinujte ji vždy s pepřem, jedině tak z kurkumy dostanete všechny léčivé látky (stačí špetička). Kurkuma urychluje trávení, což znamená méně kyseliny. Také pomáhá obnově sliznice jícnu.
Skořice – zmírňuje příznaky pálení žáhy. Připravte si třeba skořicový čaj, lžičku skořice povařte 10–15 minut ve 2 dl vody, přidejte med a pijte mezi jídly.
Med – zklidňuje bolest a vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu, čímž se zmírňuje působení kyselin. Navíc sliznici po poškození regeneruje.
Hořčice – je takový rychlý pomocník při záchvatu pálení žáhy. Lžičku hořčice smíchejte v 1 dl vody a roztok vypijte. Úleva by se měla brzy dostavit.
Ovesné vločky – snídáte je? Pokud ne, velmi doporučuju, avšak povařit jen ve vodě a pak dochutit třeba skořicí, medem, kakaem, sušeným ovocem apod. Právě zdravá snídaně zaručí dobrý start do nového dne a dodá potřebnou vlákninu, která urychluje trávení.
Čerstvé ovoce a zelenina – nesmí v jídelníčku chybět a rozhodně by nemělo jít o marginální podíl! Nejenže obsahují vlákninu, ale pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny.
Jilm plavý – posiluje slizniční bariéru žaludku a jícnu, čímž omezuje škody způsobené žaludečními šťávami. Udělejte si z jilmu čaj a popíjejte ho mezi jídly.
Alternativní zdroje bílkovin – nejčastěji se reflux objeví po konzumaci červeného masa. Nicméně v porovnání s přírodními potravinami se maso tráví mnohem déle, což způsobuje větší sekreci žaludeční kyseliny. Proto omezte jeho konzumaci a zařaďte do jídelníčku také luštěniny.
Lékořice – pomáhá stimulovat produkci slin. To je při pálení žáhy příznivé, neboť sliny jsou alkalické a pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny. Pointa je tedy lékořici žvýkat, ne ji pouze párkrát pokousat a polknout.

Příroda nabízí daleko širší spektrum pomoci při pálení žáhy (a nejen při ní), než přináší uvedený výčet, stačí si jen vybrat z bohaté nabídky. Dejte pálení vale a užívejte si to, co má pálit, třeba sluníčko.

Text: Magda Jochmanová


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
Kč,-

...