To, že je něco titěrné, ještě neznamená, že by to na nás nemělo vliv. Tentokrát bude řeč o velmi zajímavých společnících člověka, o které se až tak moc nezajímáme, nicméně i přes své rozměry zaujímají v rámci lidského těla obrovské místo, a to doslova. Řeč bude o mikrobiomu.
Mikrobiom jsou mikroorganismy (bakterie, houby, viry, kvasinky atd.), které se nacházejí v lidském těle i na něm a mohou člověku jak prospívat, tak škodit. Záleží, jaké si člověk svým životním stylem, vědomky či nevědomky, „pěstuje". To je celkem logické, jelikož žijeme ve světě, kde nic není jen bílé, nebo černé, nicméně nad tím dokážeme jakžtakž držet otěže. Pojmem „jakžtakž" chápejte tak, že vše souvisí dokonce s typem porodu či kojením. Neméně zajímavé je, že z té spousty buněk, které nás tvoří, je jen 10 % lidských a zbývajících 90 % buněk představují právě buňky mikrobiální.
Mikroskopické organismy jsou považovány za orgán a vědci se snaží o jejich rozklíčování. Tipnete si, kolik už jich identifikovali? Pouhé 1 %. Číslo je sice velmi nízké, ale pár informací o těchto organismech již máme. Zřejmě by člověka ani nenapadlo, že mikrobiom komunikuje s mozkem a může ovlivňovat naši náladu a psychické funkce, z čehož vznikl nový pojem – psychobiotika, což jsou probiotika mající schopnost vytvářet neuroaktivní látky a ovlivňovat činnost mozku.
Tato komunikace probíhá v linii mezi střevem a mozkem. Velmi zjednodušeně to funguje tak, že trávicí trakt vyšle do mozku požadavek na určitý typ potraviny. Pokud tělo zrovna vyžaduje zdravý tuk a my dodáme průmyslově zpracovaný polotovar s nezdravým tukem (nasycené mastné kyseliny), tak může být signál vysílán dál, jelikož nebyla dodána požadovaná potravina se zdravým tukem, a člověk se láduje dál a dál, aby uspokojil své potřeby, tudíž může snadno sklouznout do začarovaného kruhu a vyjít tak vstříc nadváze, obezitě, cukrovce, zánětům, alergiím, autoimunitním či jiným velmi závažným onemocněním.
Opět platí, že je příznivé, pokud jsou mikroorganismy v rovnováze. Jelikož jde o živé organismy, dochází i mezi nimi někdy k „bojůvkám", jindy ke spolupráci, záleží na okolních vlivech. Krom výše uvedených vlivů na ně negativně působí užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, kouření, stresy, konzumace velkého množství alkoholu apod. Prostě všechny aspekty nezdravého životního stylu. Nerovnováha hraje do karet zdraví neprospěšných mikrobů, což může vyústit v metabolické poruchy, záněty a kardiovaskulární onemocnění.
Jak si tedy vypěstovat mikrobiom, se kterým bychom byli fit? Důležitá je konzumace vlákniny, což můžeme považovat za živnou půdu pro střevní bakterie. Úžasná posila se také nabízí ve formě přirozeně kvašených potravin. Podstatná by při stravování měla být i pestrost a čerstvost potravin, vyřazení polotovarů a nepřejídání se.
Říká se pohybem ke zdraví. Platí to i v tomto případě, neboť stimuluje pohyb střev a trávící pochody. Avšak někteří sportovci častokrát sahají po zdrojích rychlé energie a konzumují potraviny s jednoduchými a rafinovanými sacharidy. Tím si však nepomáhají. Podstatně lepší, než si dát tyčinku nadupanou bílým cukrem nebo se „posílit" ionťákem, je zakousnout se třeba do jablka. Mikrobiom tak jen zaplesá, když dostane porci vlákniny a vitamínů.
Obzvlášť ti, kdo dávají tělu zabrat, by měli o svůj mikrobiom velmi pečovat, jelikož velký fyzický výkon a psychická zátěž uvolňují katabolické a stresové hormony a zánětlivé látky. A nemusím vám nyní, po přečtení článku, vysvětlovat, jakou paseku to může natropit.
Závěrem zmíním novinku na poli klasické medicíny, kde se razí nová cesta, jak mikrobiom ovlivnit. Jedná se o tzv. transplantaci fekální mikrobioty (TFM) nebo bakterioterapie nebo transplantaci stolice. Jedná se o přenos fekálních bakterií jedné osoby do zažívacího traktu jiné osoby. Tento způsob léčby je však ještě v plenkách, momentálně probíhají studie u různých onemocnění experimentálně. Prozatím se způsob léčby osvědčil u léčby následků infekce způsobené klostridiemi a dále se využívá především u těžkých zánětů, kde není jiné cesty. Avšak vždy je lepší zjistit příčinu, než pouze reagovat na následek. A spoléhat na to, že nás někdo zachrání, když si celý život děláme z těla popelnici, je scestné.
Tak co, necháme si zdraví, potažmo život řídit mikroorganismy, které nám neprospívají, nebo s nimi zatočíme?
Text: Magda Jochmanová
|
Přihlášení Golf News
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.