Větší či menší hlad zažil jistě každý z nás a můžeme si považovat, že hladomor je v našich končinách vymýcen. V tomhle článku se však podíváme na hlad spíše z pohledu současné všudypřítomné přesycenosti, i když to může znít jakkoli paradoxně.
Wikipedie uvádí, že hlad je nepodmíněná fyzická reakce organismu vyvolaná nedostatkem potravy, kdežto chuť k jídlu je pouze psychický stav. V současnosti máme dostatek potravy, ale v módě je štíhlost a některé trendy nám dokonce vnucují být jako kostřička.
V minulosti tomu bylo naopak. Být růžolícím cvalíkem značilo dobré bydlo. Není však pochyb, že se aktuální trend jeví jako variace na nesmyslný „krysí závod". Dnešní člověk sice může mít plnou ledničku, ale když chce vypadat k světu, tak se musí častokrát v jídle omezovat. Je nutné kvůli štíhlé postavě hladovět? V čem je zakopaný pes?
V minulém století se zpopularizovaly kalorie, diety a všechny další „vymoženosti" blahobytu. Dodnes se na stav tělesné schránky pohlíží empiricky, tj. že příjem mínus výdej kalorií rovná se množství uložených kalorií. Avšak takhle striktně to ne vždy funguje. Potraviny mají svůj glykemický index, každý člověk má jiné trávení, a co je nejpodstatnější, dvě různé potraviny (např. jedna zdravá, přírodní, druhá v podobě umělého polotovaru) se stejným počtem kalorií působí v těle jinak.
Ten pes je totiž zakopaný v nedostatku. Ne nějakých potravin na zaplácnutí, ale hodnotných potravin. Tělo ke svému provozu potřebuje kvalitní přísun surovin, aby mělo z čeho čerpat. Laicky řečeno, čím více sníme potravin, jejichž kalorie se ukládají převážně v tucích, tak někde jinde musí zákonitě chybět, tudíž mozek začne vysílat signály, že je nutné zvýšit příjem kalorií a zároveň jako opatření zpomalí metabolismus, aby se energií šetřilo. Samotných kalorií tedy může být dostatek, ale na nesprávném místě.
Často pak nastane zdánlivě nelogická situace, že je obézní člověk podvyživený. Pokud navíc v takovém stavu nastolíme dietu, dosáhneme jen ještě většího hladu a zpomalí se náš metabolismus. Naopak konzumování dostatečného množství kvalitního jídla metabolismus rozpohybuje a nedojde k podvýživě.
Bezhlavé hladovění běžný jedinec dlouhodobě dobrovolně nevydrží (pokud zrovna není ambiciózní modelka), proto tento typ diet nefunguje, navíc zapříčiní známý jo-jo efekt. Nehledě na to, že se zbytečně trápí a stresuje. Ve hře, krom obvyklého jídelníčku současnosti, kde převládají rafinované sacharidy (sladké nápoje, smažené potraviny, sladké cereálie, bílé pečivo, sladkosti, atd.), mají na ukládání kalorií v tukových buňkách vliv také genetika a životní styl. Zde musím podotknout, pakliže zmiňuji bezhlavé hladovění, že nemá nic společného se sofistikovaným ozdravným půstem. To je však jiná kapitola.
Dnes už není tajemství, že nekvalitní stravování a životní styl mohou způsobit nejen hlad v kombinaci s nechtěnými špíčky, ale i vážná onemocnění. V duchu uplynulých olympijských her mě napadá, že se pak produkty některých sponzorů ve spojitosti se sportovci jeví opravdu velmi bizarně. Stačí se jen zamyslet a nenechat se ovlivňovat všudypřítomnou a vlezlou reklamou, třeba na osvěžující nápoj, který po vypití přihraje rodinnou pohodu a spoustu smějících se přátel.
Skvělým průkopníkem za zdraví obyvatel je například Chile, kde se během dětských pořadů nesmí vysílat reklamy na nezdravé jídlo a cílit tak na děti, na obalech sladkostí nesmějí být vykresleny lákavé obrázky. Na nezdravých potravinách pak musí být varovné upozornění, že nabízený produkt obsahuje příliš cukru, soli nebo kalorií. Byl to nelehký boj s lobby potravinářských firem. V Chile tato „partyzánská válka" začala před více než 10 lety, než se osvětové zákony vůbec prosadily. Jelikož je v Chile stupeň obezity alarmující, přišel tento zákon takříkajíc za pět minut dvanáct. V této souvislosti se musím ptát, jak je to u nás; potřebujeme zákony, nebo si vystačíme s naším selským rozumem?
Text: Magda Jochmanová
|
Přihlášení Golf News
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.