Tiger dropujeTiger Woods neprošel v Abú Dhabí cutem o jedinou ránu, přitom byl zpětně penalizován dvěma trestnými za „přečin", nad kterým krčili rameny i ostatní hráči. A jak to tedy bylo?

1) Na profesionální túře EPGA (stejně jako na turnajích USPGA či PGAC) platí beztrestná úleva od zabořeného míče kdekoli v poli (through the green)

2) Aby ale mohl hráč využít úlevu, platí pravidla stejná jako pro nás ostatní, to znamená, že míč musí být zabořen pod úrovní země (ground) a pokud mu brání tráva nebo volný přírodní předmět, nemusí se nutně dotýkat půdy (soil). Viz Rozhodnutí 25-2/0.5

3) Tigerův míč byl však zabořen v písku, což není ve smyslu golfových pravidel ani groud ani soil, a tak neměl na beztrestný drop nárok.

4) Za to, že neměl právo na drop a přesto míč zvednul a spustil jinam, byl Tiger potrestán 2 trestnými ranami za hru z nesprávného místa (Pravidlo 20-7)

Paradoxem je, že pokud by Tiger prohlásil míč za nehratelný, mohl takto postupovat jen s jednou trestnou. Bohužel Tiger nahlásil free drop pro zabořený míč...

Na rozhodnutí o trestu se podílel nejenom hlavní rozhodčí Andy McFee, ale i v Česku dobře známý Miguel Viador, který býval hlavním rozhodčím na Czech Open v Čeladné. A takto vzpomíná na jeho rady jeden z pravidelných českých rozhodčích na Czech Open Michael Jon: „Don´t be soft to Tiger, don´t be soft to anyone..."


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
350 Kč,-

Zahájen prodej voucherů 1fee2hráči na sezonu 2024, které umožňují na vybraných hřištích ve vymezeném čase po uhrazení jednoho fee hru dvěma hráčům. S ...