Když má člověk hlad, tak to snadno pozná. Ale co když hladoví mozek? Jistě to nedá znát nějakým hlasitým kručením v hlavě. I když každý jedinec informace zpracovává jinak, je zde jistá souvislost s nadbytkem nebo nedostatečným příjmem určitých živin, pro mozek příznivých, aby nám fungoval na plné obrátky.
Úvodem pár základních informací, abychom se odpíchli a přešli k jádru věci. Zdravý mozek dospělé osoby obsahuje miliardy buněk a neuronů s vlákny propojenými v synapsích, kudy proudí informace. Jak je známo, mozkem stále probíhají různé signály, které vytvářejí buněčný základ paměti, myšlení a dovedností. Známý je i stav demence, kdy odumírají mozkové buňky a snižuje se počet synapsí. Jedná se o přirozenou součást bytí, která nás začne doprovázet jako věrný druh ihned po narození.
Vzhledem k této skutečnosti je nabíledni, že je v popředí zájmu uchovat si bystrou mysl co nejdéle. Následovně jsou uvedeny možnosti, co fungování mozku omezuje a čím ho naopak nastartovat.
Optimální množství kyslíku je pro fungování mozku nezbytné, proto je velmi důležité, aby byly plíce ve skvělé kondici. Kyslík, bez špetky nadsázky, tedy můžeme považovat za potravu pro mozek. Stejně tak je pro dobrý výkon mozku důležité, aby bez problémů fungovaly i ostatní orgány, jelikož každá dysfunkce se může projevit nejen jako zdravotní problém, ale může mít vliv na psychiku, aniž bychom si tento fakt dali do souvislosti.
Opakovaný stres a traumatické zážitky mohou mít negativní vliv na naše kognitivní schopnosti. Zajímavé je, že na základě podvědomých vzorců myšlení, které se v nás budovaly už v těhotenství, formovaly v raném dětství a vyvíjely nadále v průběhu života, ovlivňují naše myšlení, chování a častokrát se kvůli těmto vzorcům můžeme i nevědomě stresovat. Jak je známo, stres umí podkopávat zdraví přímo ukázkově.
Kolísání hladiny krevního cukru může být jednou z příčin omezeného fungování nervového systému. Toto kolísaní, zvané dysglykémie, je způsobeno častou konzumací jednoduchých cukrů a bílého pečiva. Způsobuje ztrátu koncentrace, únavu mozku (např. ospalost po jídle), pokles energie, pocení a dokonce stavy špatné nálady a bolesti hlavy. Když se k tomu přidají stimulanty v podobě kávy či jiné povzbuzující nebo energetické nápoje, zadělává se na zdravotní průšvih ve formě diabetu, onemocnění srdce a jiných chorob.
Nedostatek vitamínů je dalším faktorem, který mozku neprospívá. Ke stěžejním vitamínům zde patří B3, B5, B12 a kyselina listová, které podporují fungování nervových přenašečů, jako je např. veleznámý hormon štěstí serotonin či adrenalin, dopamin a další. Jestli jste náladoví a dokonce i na golfu vyskakujete jako čertík z krabičky, už asi tušíte, kde může být zakopaný pes (a není to na greenu).
Vitamíny v optimálním množství nejlépe doplníte z přirozených potravin. B3: kvalitní černé pečivo, fazole, hrách, semena slunečnice, arašídy a nejvíce je ho v pivovarském droždí, avšak ne ve formě piva. B5: zelenina a obilniny. B12: je oproti ostatním vitamínům produkován bakteriemi a jednobuněčnými organismy v trávicím traktu zvířat a půdě, tudíž se také vyskytuje ve vodě i na povrchu rostlin. Dnes, vzhledem k současným ekologickým podmínkám je lepší použít jako zdroj živočišné potraviny, droždí apod. Kyselina listová: jak už název napovídá, se vyskytuje zejména v listové zelenině (ideálně v syrovém stavu), dále v luštěninách, celozrnných potravinách apod.
Nedostatek tzv. zdravých tuků je dalším z hřebíčků do rakve šedým buňkám mozkovým. Aby nám to myslelo, je třeba konzumovat dostatek esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Jelikož je mozek tvořen až z 60 % tuků, vyžaduje si prostě své. Nedostatek a nesprávný poměr zmíněných tuků může způsobovat poruchy nervové činnosti. Bohužel současní výrobci nám kvůli lepší stabilitě olejů nabízejí rafinované, zatímco citlivější omega 3 mastné kyseliny výrobci používají velmi málo. Stejný nevyvážený nepoměr najdeme i u zvířat ve velkochovech, kterým kvůli nepřirozené stravě chybí omega 3 mastné kyseliny. Jak tedy „trojku" doplnit? Zkuste lněná, dýňová či konopná semínka, vlašské ořechy. Tak pevné nervy, bystrou mysl a pěknou hru!
Text: Magda Jochmanová
|
Přihlášení Golf News
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.