Rok se s rokem sešel a čekají nás opět vánoční svátky a Silvestr. S tímto obdobím si každý spojí ledasco, ale vykouzlit si pohodičku a netrpět s přecpaným žaludkem na gauči může být pro mnohé nadlidský výkon. Pokusím se lehkou formou nastínit, jak sváteční období prožít zvesela a bez skrupulí.
Z úvodu vyplývá, že se budu snažit zabít dvě mouchy jednou ranou, tedy jak si užít do sytosti svátky, a netrpět přitom přespřílišnou sytostí. Zní to jako zapeklitý kóan. Jsou však lidé, kteří přemýšlí, jak ty dvě mouchy tentokrát dostat. Hlavně jim je určen tento článek.
Je jasné, že nadcházející svátky s sebou mimo jiné přinášejí i jeden ze sedmi hříchů, obžerství. Ne každý to však vnímá v biblickém kontextu a bere to spíše tak, že si konečně dopřeje, co hrdlo ráčí. Proč ne? I s tím vším lze ale naložit po způsobu chytré horákyně.
Cukroví
Každému je dnes jasné, ač s ořechy či bez nich, nemusí to být pro náš organismus to pravé ořechové. Spousta bílé mouky a bílého cukru. Nabízí se varianta cukroví ze zdravějších ingrediencí. Co si takhle dopřát třeba sušené ovoce, navíc máčené do kvalitní čokolády?
Pomůže také, když se před porcí cukroví naládujete něčím zdravým, takže vám zbude méně místa na klasické cukroví. Nebo cukroví konzumujte s bílkovinnou potravinou, která zpomalí vstřebávání sacharidů, tudíž se tolik nerozhodí hladina cukru v krvi. Ale zase pozor, abyste nedopadli, jako když pejsek a kočička vařili... To znamená, nezobejte cukroví celý den, ale pár kousků si slupněte třeba po jídle jako dezert.
Voda
Rozhodně nezapomínejte pít i čistou vodu, jelikož pojídáním cukroví a zapíjením kávičkou či svařáčkem se tělo dostává do hyperglykémie.
Kapr
Vánoční klasika. Možná je na čase vyzkoušet něco nového a ochutnat kapra bez klasického trojobalu, připravit ho „nalehko" nebo si dopřát jinou rybu. Jde to ale i bez ní, prostě podle chuti a hlavně bez stresu a skrupulí.
Bramborový salát lze udělat i bez majonézy, ale když jsou ty Vánoce, tak klidně i s majonézou a krom sterilované zeleniny můžete přidat i vařenou, čímž salát nejenže nastavíte, ale i řádně ozdravíte. A věřte, že rozdíl ani moc nepoznáte.
Půst
Vůbec není špatné do tohoto náročného období zařadit i tuto starobylou a osvědčenou ozdravnou praktiku. I půldenní půst má svůj smysl a tělu v té záplavě neodolatelných dobrot malé odlehčení jistě prospěje.
Alkohol
Jupí, dobrá zpráva, protože se před pitím alkoholu doporučuje „nafutrovat se". Alespoň nějaká příležitost se pořádně najíst a ještě si dopřát dobrého moku. A přesně tady by mohl výše nastíněný kóan kulminovat; najíst se tak akorát a napít se tak akorát, aby člověku pak nebylo zle. Vše se dá s trochou snahy vyřešit a v tomto případě se nabízí vytvořit si v žaludku jakousi „záchytnou podušku" ze zdravých potravin a pak jen prokládat alkohol vodou. Jestli však pít s Mírou nebo raději s mírou, to už ať si každý rozhodne sám.
Mlsky
Aneb pochutiny k televizní pohodičce. Neodmyslitelný doplněk mnoha domácností. I tady lze vyzrát nad chipsy či podobnými přesolenými pochutinami, které stačí nahradit nebo alespoň doplnit třeba zdravějšími zeleninovými chipsy a naservírovat i kvalitní potraviny jako sýry, oříšky, zeleninu a ovoce.
Sport
Proložit sváteční „gaučing" sportem se nabízí jako jedinečný tip. Výborně vzpruží, dodá tělu energii a ty úžasné endorfiny, které činí člověka radostnějším, ty jsou prostě k nezaplacení.
Ano, možná to všechno zní jako hodně obehraná koleda. Ale vykoledovat si pohodu a zdraví je hlavně ve vašich rukou. Přeji vám do nového roku hodně zdraví a přesné rány!
Text: Magda Jochmanová
Přihlášení Golf News
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.