Už naše babičky věděly, co nyní potvrdila i věda: Teplá polévka je někdy nejlepší lék! Pomáhá například při nachlazení, dráždivém močovém měchýři nebo bolestech kloubů.
Zahřeje vás zevnitř i zvenčí, zeštíhlí a zároveň potěší. Jen málokterý jiný pokrm na nás může mít tak pozitivní vliv jako lahodná polévka, podávaná ve správný čas. Mnoho vědeckých studií prokázalo, že konzumenti polévek jsou štíhlejší a zdravější.
Rozsáhlá studie Státní univerzity v Iowě porovnávala více než 4 000 Američanů ve věku 19 až 64 let. Ti, kteří jedli polévku častěji, měli statisticky nižší hmotnost, menší obvod pasu a lepší hladinu cholesterolu. Aby zjistili příčiny, provedli stejní vědci další výzkum. Zjistili, že konzumenti polévek se obecně lépe stravují, konzumují méně tuku a více vlákniny. Tento závěr potvrzují i studie provedené v několika evropských zemích.
Polévka jako předkrm vás udrží štíhlé a zdravé
Výzkumníci v oblasti výživy z Penn State University provedli přesná měření. Ti, kteří začínají jídlo polévkou, zkonzumují celkově o 20 % méně kalorií (tj. polévka a hlavní jídlo dohromady), neboť tělo je do jisté míry nasycené již před začátkem vlastního hlavního jídla. Vědci chtěli současně také zjistit, zda mají větší účinek hustší polévky. Došli k překvapivému závěru, a sice, že čiré polévky fungují stejně dobře. Podle vědců je ideální lehká polévka o 100 až 200 kaloriích – bez ohledu na hlavní chod, který následuje.
Teplá polévka je také dobrá pro duši
Další vědecky potvrzená zajímavost je ta, že polévka nás činí šťastnějšími a společenštějšími. Ve studii profesorů psychologie Jordana Troisiho a Shiry Gabriel se 111 studentů zúčastnilo testu, v němž měli různými slovy doplnit věty. Polovina z nich dostala před testem teplou polévku, druhá polovina ne. Studenti, kteří předtím snědli polévku, nevědomky volili ve srovnání s ostatními mnohem více pozitivních slov jako radost, štěstí nebo klid. Dále se ukázalo, že konzumenti polévky se cítí výrazně méně osaměle.
Polévka nás však nedělá jen štíhlejšími a přátelštějšími, je to skutečně zázračný lék na nemoci. Díky nespočtu vitamínů, rostlinných a minerálních látek je tělo připraveno se bránit. Jako protizánětlivá zbraň proti revmatismu nebo artróze, jako lék proti bolestem hlavy nebo chřipce, dokonce i jako prevence proti rakovině a dalším nemocem mohou polévky nahradit nejeden lék.
Vlastní polévková terapie je proto velmi snadno proveditelná. Každý den polévku, někdy jako předkrm, jindy jako hlavní chod večer. Díky tomu získáte trvale větší obranyschopnost a lepší přístup k životu – zkrátka zdraví po lžičkách. Ne nadarmo se říká: Polévka je grunt, maso je špunt.
RECEPT ANEB VYZKOUŠEJTE
BATÁTOVÁ POLEVKA S UZENOU PAPRIKOU
Ingredience:
- 1 lžíce oleje
- červená cibule nakrájená nadrobno
- stroužek česneku prolisovaný
- 900 g batátů nakrájených na kostky
- 1 lžička mleté uzené papriky
- špetky chilli
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce sojové omáčky
- šťáva z půlky limetky
Postup:
Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Pak přisypte batáty, mletou uzenou papriku a chilli, vlijte zeleninový vývar a osolte. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni 10–15 minut, dokud nebudou batáty měkké. Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte sójovou omáčkou a limetovou šťávou a ještě jednou promixujte. Dosolte a opepřete podle chuti. Polévku podávejte se lžící bílého jogurtu a ozdobenou kokosovými lupínky, čerstvými bylinkami, případně i vločkami chilli.
Text: Natascha Kames
Přihlášení Golf News
Zahájen prodej voucherů 1fee2hráči na sezonu 2025, které umožňují na vybraných hřištích ve vymezeném čase po uhrazení jednoho fee hru dvěma hráčům. S ...
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.