Rakouský resort Haugschlag právem patří do nejužší špičky šestnácti rakouských golfových resortů, které se chlubí přídomkem Leading – nejlepší, vedoucí. Tyto všechny resorty udržují na špičkové úrovni nejen samotné hřiště, ale i celý servis včetně ubytování a restaurace. Jejich hřiště jsou trvale kontrolována podle víc než stovky kritérií.
My máme to štěstí, že 36 haugschlagských jamek postavili těsně u našich hranic, jen pár kilometrů od Nové Bystřice. Proto je Haugschlag častým cílem našich hráčů. Individuální návštěvy, české turnaje, kratší pobyty. Ale není to jen věc vzdálenosti.
Českých návštěvníků, kteří v resortu tráví několik dnů, trvale přibývá. Před deseti patnácti lety byste počet českých přenocování v hotelu resortu za týden napočítali na prstech. Nebývali jsme zvyklí platit za ubytování víc, než bylo a je zvykem u nás. Ale postupně se věci zlomily, přibylo hráčů, kteří jsou ochotní akceptovat rakouské ceny a dají přednost pohodlnému ubytování přímo u hřiště před dojížděním z Bystřice a jejího okolí. A mezi 800 členy klubu napočítáme 150 Čechů, každý rok jich dvacítka přibývá!
To „něco navíc"
Proč je Haugschlag u našinců tak oblíbený? Dá se vyjmenovat řada „tvrdých" pojmů, vlatností a předností, které resort zdobí. Namátkou: dvě osmnáctky, kvalita všeho od prvního odpalu po poslední jamku, hotel přímo v místě, dobrá golfová restaurace, rozlehlý driving, dva rychlé putting greeny, pohodlné parkování...
Ale ve vzduchu cítíte i něco navíc. I to je soubor nějakých pojmů, jen nejsou tak snadno definovatelné, trošku se míchají jeden přes druhý a společně vytvářejí – nebojím se napsat – místní flair, subtilní nadstavbu nad samotným zážitkem golfovým.
Těšíte se už dlouho dopředu, Haugschlag má dobrou pověst. Vstoupíte do tiché haly a ovane vás to. Ztišíte hlas. Pohodlné sedačky u dveří. Přátelskost. Individualita. Kousek anglického klubu. Nikdo nemluví nahlas. Zdi plné velkých obrazů. Hromádka jablek na ošatce. Dobře vybavený proshop. Řízky pozoruhodných rozměrů, nejčastější pokrm po hře. Pivo či radler na terase. Odpolední slunce tamtéž. Často česky mluvící personál. Hotel. Příroda s velkým P na hřišti i všude okolo. Do daleka se táhnoucí lesy plné obrovských žulových kamenů.
Nazvěme to nefalšovaným, ničím nerušeným golfovým prostředím. Už jen fakt, že při posezení na terase restaurace jste jen pár metrů od greenu atraktivní ostrovní osmnáctky, je k nezaplacení. Optimální nabídka – odstavíte auto, vše je na jednom místě: klubovna, hotel, golf, wellness... a nádherná příroda nádavkem.
Dalším stupínkem, který haugschlagští přidali, jsou luxusní apartmány sto metrů od centra resortu, shlížející na fervej čtrnácté jamky. Do pobytového balíčku apartmánů jsou započteny další položky – pobyt je s polopenzí, to znamená snídaňový bufet, pětichodová večeře, green fee a bugina. V noci vyjdete na terasu a nad vámi září Mléčná dráha – okolo skoro žádný světelný smog.
Resort trvale modernizuje a přistavuje
Resort už není žádné mládě, přesto tady každý rok něco přibude. V loňské zimě nabraly inovace výrazně na tempu. Renovovali pokoje – nové matrace a ložní prádlo špička, nové koupelny, koberce... Značně rozšířen byl wellness, přibyly čtyři sauny, venkovní bazén, fitness... A na jednom z hřišť testují robotické sekání! O tom víc v závěru článku.
Na hřiště
Samo hřiště nabízí dokonale udržovaných 36 jamek: dvě mistrovské osmnáctky, Waldviertel a Haugschlag. Ta starší, Waldviertel, je podle všeobecného mínění poetičtější, absolutně ponořená do lesů, s nádhernými oblými žulovými kameny kolem fervejí a často i na nich. Takové dekorace by člověk nedokázal vymyslet ani dovézt na místo: přitáhl je sem kdysi ledovec ze Skandinávie. Vřelé díky!
Druhá osmnáctka Haugschlag má lesů i kamení o fous méně, několik jamek vede po pláni bez souvislého lesa, je sportovnější a o trochu delší. Která je lepší? Žádná, krásné jsou obě.
Ostrovní jamky
Na každé je jedna ostrovní jamka: obě představují výzvu, každá je jiná. Třináctka na hřišti Waldviertel je osamělá, stojíte na vyvýšeném odpališti a jste tam jen vy, ostrov s vlajkou a mezi vámi voda. Místa kolem greenu moc nezbývá. Čistá idylka. Na hřišti Haugschlag odehrajete sedmnáct jamek a pak stanete vysoko nad vodou, za níž je poslední green. Kolem něj opět minimum místa, green se zdá menší, než když jste kolem něj šli před hrou. Stres zvyšuje hned vedle situovaná klubovna, její terasa bývá plná lidí a ti se po každém žblunknutí nezapomenou podívat, kdopak to přijde dropovat k vodě...
Začátek lehce stresující
Ale to už jsme skočili moc daleko. Zajímavé jsou hned začátky obou osmnáctek. Na té starší míří první rána do relativně úzké freveje, z obou stran stromy, stres první rány, pár diváků navíc – míčky tady končí mezi stromy častěji než jinde. Na druhé jamce zase vede odpal přes velkou kamennou kupu: Přes ni? Okolo? Do ní? Někdy ruce vyberou za vás. A sto metrů před greenem dost velká voda, green chrání dlouhý bankr... Pak už je to ve větší pohodě.
Na novějším hřišti (Haugschlag) je první rána psychicky o moc snazší: široká fervej se daleko dole zatáčí doprava ke greenu. Velmi dlouzí hráči míří přímo na něj, to znamená přehrát dlouhý kus nad autem. Ale když hrajete standardním způsobem, je to snadná jamka, a druhá ještě příjemnější – dlouhá, široká, přímá, bez bankrů.
Robotické sekačky!
Umělá inteligence začíná být všudypřítomná, proniká už i do golfu. Letos nasadili místní – jako první v Rakousku – automatické sekání fervejí pomocí robotických sekaček Husquarna. Zatím do zkušebního provozu, na novějším hřišti.
„Skvělá věc," chválí novinku manažer a spolumajitel resortu Hans Geist. „Považuji to za významnou inovaci. Ty stroje nedělají chyby, mohou pracovat jak ve dne, tak v noci, samy odjedou na určenou fervej, za čtyři hodiny ji mají hotovou a jedou se zpět nabít. Přesné GPS řízení, můžeme zadat až 2 500 bodů, podle kterých se sekačka řídí. Jedna může obsloužit až pět fervejí. Většinou pracují na jamce dvě – jedna na ferveji, druhá upravuje trávu kolem greenů a odpališť. Samotné greeny roboticky nesekáme."
Připadá vám to jako v pohádce? Mně ano. To, jak jdete hřištěm, a najednou se kolem vás šine taková větší želva, přibližně krokem, zdánlivě odnikud nikam, ale ona ví, jede cílevědomě za svým cílem.
„Ferveje sekáme třikrát týdně, na výšku deset milimetrů, greeny každý den na čtyři až pět milimetrů. Rychlost greenů udržujeme kolem osmi stop. Dokážeme snadno i víc, ale to by se hráči upatovali. Sekačky nahrazují práci greenkeeperů, měly by se zaplatit přibližně za pět let. Hlavní předností je dokonalý povrch," doplňuje Geist.
Většina hráčů dlouhodobě upřednostňuje starší hřiště Waldviertel. Ale to novější teď přidalo silný trumf do volby, které z obou si jít zahrát. Ten dokonalý střih je velké lákadlo. Ideální řešení je zahrát si obě...
Text: Ivo Doušek, foto: archiv resortu
Převzato z časopisu GOLF 7-8/2023
Kontaktní údaje:
Golfresort Haugschlag
A-3874, Haugschlag 160
Tel.: +43 2865 8441
W: www.golfresort.at
E:
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Přihlášení Golf News
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.