Golfisté pro letošek zvolili Adamstal (poprvé) nejlepším hřištěm Evropy. Velká čest! Přitom to tam máme kousek. Adamstal je u nás pojem, všichni o něm slyšeli, hodně nás tam hrálo. Většina golfistů má výlet do Adamstalu jako svátek, den, na který se dlouho předem těší. Neuškodí připomenout si pár momentů, se kterými se zde našinec setká.
F jako Franz
Nedá se začít jinak než poklonou Franzi Wittmannovi, bývalému světovému jezdci rallye, majiteli resortu a duši všeho zdejšího dění. Když ho chytil golf, vnesl ho do úzkého dřevařského údolí, kde byl doma, na rodinné pozemky – do míst, na jakých se asi nikde jinde golf nevyskytuje. S velkým nasazením budoval rok za rokem v čele party dělníků jamku za jamkou, až jich bylo 28. Čerstvý sedmdesátník se specifickým švihem je na hřišti, kdy jen může.
H jako hřiště
Mistrovská osmnáckta, vydlabaná do prudkých svahů, je trvale v oslnivé formě. Ale ne nějak krutá – greeny rychlé, ale ne šíleně, ferveje krásné, ale ne vyholené, bankry jsou, ale nepřebývá jich. Jen ty okolní lesy jsou občas dost blízko vaší ráně. Na to tady zavedli auty, což je užitečné opatření, nikdo nelozí po prudkých stržích a nehledá špatně trefený míček. Autů je potřeba si nevšímat a hrát raději tam, kde se to sluší.
S jako signature hole
Mohla by jich být řada, ale sedmička vyniká nade všechny. Zajímavostí i obtížností. 526 esovitě prohnutých metrů. Odpal z výšky, dvě velké zatáčky, horizont, vlevo skoro pořád aut nebo voda, vpravo svah, pak vyvýšený green. Green Monster jí říkají, z pohledu běžného hráče velmi oprávněně. Pokud za vámi nikdo není, dejte si ji dvakrát!
U jako ubytování
V sezoně jej skoro neseženete. Tři pokoje v budově restaurace, osm v protějším domě. Všechno pěkné, nové, s velikými fotografiemi – čísla pokojů korespondují s čísly jamek na fotkách. Ale nestačí to zájmu. Hráči spávají i v osm kilometrů vzdáleném Hainfeldu, a dokonce v apartmánech v Diamond CC, kam je to z Adamstalu půlhodina. V Diamondu také spávají ti, kdo si vybrali špičkový třídenní balíček „Best of Niederösterreich" – tři noci, hřiště Adamstal, Diamond a Fontana. Really best!
M jako maminka
Franz Wittmann se o hřiště stará spolu s manželkou Rolandou. Vitální maminka Rolandy je také naplno zapojena. Ráno naváží buginy, pak odjede se zásobami pochoutek vysoko nahoru do chatky na desátém odpališti. Tam je to skutečně jako u maminky: nabízí hráčům, kteří se v domku zastaví, chleby s klasickými rakouskými řeznickými produkty – špek, sádlo, anglická a další. K tomu pivo nebo hodně oblíbenou bezinkovou limonádu. Dělá ji sama, pochlubila se, že každý rok vyrobí 300 litrů bezinkového sirupu! A umí perfektně vyslovit „bezinky".
Hráči jí dávají za tyhle dobroty do kasičky několik euro. Nepovinně, ale je to tu dobrým zvykem. Oficiálně je to příspěvek na juniory klubu. Českým hráčům (aspoň některým) to chvíli trvalo, než si na tuhle reciprocitu zvykli, považovali to za přesnídávku v ceně fíčka, ale ten systém už vešel ve známost. Kdo nechce, nezastaví...
W jako Wallerbach
Wallerbach se jmenuje původní devítka, kterou celé to horské „golfování" začalo. Teď je trochu mimo zájem těch, co přijedou zdaleka – ale neprávem. Optimální varianta je přijet odpoledne, zahrát si Wallerbach, posedět, přespat, ráno si dát mistrovskou osmnáctku. Ti, kdo netuší, bývají překvapeni, jak náročný, skoro filigránský golf, vyžadující o hodně víc přesnosti než délky, se tady hraje.
D jako devatenáctka
Všimli jste si v textu, že jamek je 28? Mistrovská osmnáctka končí vysoko nad údolím. Ke zpestření dlouhého sestupu vymysleli devatenáctou jamku. Je to místo všemožných sázek – o kafe, o oběd – po skončeném kole. Ale jamka tak extrémně klesá, že chybí odhad délky – raději se nesázejte o nic velkého.
R jako restaurace
Pokud spíte v Adamstalu, nenechte si ujít perfektní večerní atmosféru. Společně tady večeřívají hráči, Wittmannovi a další hosté – i místní, kteří ten den neměli s golfem nic společného. Pokud budete jíst hned po hře, optimální posezení máte na terase s odpoledním slunkem. Tam si i borci, co se za bezmasými jídly normálně neohlédnou, běžně dávají jejich proslulé Marillenknödel – meruňkové knedlíky.
Převzato z časopisu GOLF 6-7/2021
Text a foto: Ivo Doušek
Přihlášení Golf News
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.