magJe nenápadný, ale pro naši krásu, klid i rovnováhu naprosto klíčový. Hořčík – minerál lidské pohody. Podporuje zdravý spánek, uvolňuje napětí, zklidňuje pleť i mysl. Tělo si ho samo nevytvoří, a tak je jen na nás, zda mu ho dopřejeme dostatek. Objevte s námi význam hořčíku od A do Z.

Více než polovina hořčíku v našem těle se nachází v kostech. Spolu s vápníkem tvoří hlavní dvojici minerálních látek, nezbytných pro jejich zdraví. Funkcí v organismu však má mnohem více.
„Hořčík je důležitý doslova pro každou buňku těla, protože se účastní více než 300 enzymatických reakcí. Podílí se na produkci energie, je nezbytný pro správnou funkci svalové kontrakce i relaxace, hraje klíčovou roli v činnosti nervové soustavy a srdce. Pokud tělu nedodáme dostatek této esenciální živiny, naruší se řada základních procesů a celkový chod organismu začne selhávat," vysvětluje biochemička a specialistka na výživu Michaela Bebová. A právě k tomuto stavu dochází častěji, než bychom čekali.

Proč nám hořčík často chybí?
Průzkumy v oblasti stravování ukazují, že hořčík často chybí. Hlavní důvody jsou dva: obecně nezdravá strava, neplnohodnotný jídelníček a nekvalitní pitný režim. Druhým důvodem je vysoká konzumace technologicky zpracovaných potravin a alkoholu. Dále je to špatný životní styl – příliš stresu, práce a nedostatek kvalitního spánku.

Zdroje hořčíku
Přírodním zdrojem hořčíku jsou například banány, kakao a semínka – zejména dýňová, oříšky kešu a mandle. Hořčík je součástí zeleného barviva chlorofylu, takže všechna tmavá zelenina, jako je brokolice, špenát, saláty nebo avokádo, je ve zdravém jídelníčku jeho vhodným zdrojem. Není to ovšem dostatečné množství, proto je ideální pít přírodní minerální vody, ve kterých se hořčík nachází v přirozené a dobře vstřebatelné podobě.

Proti únavě i bolesti
Nedostatek hořčíku může vést nejen k fyzickým obtížím, jako jsou svalové křeče a únava, ale také k psychickým problémům – depresím nebo úzkostem. Hořčík má pozitivní vliv na funkci mozku, ulevuje při migrénách i bolestech. Příznivě ovlivňuje energetický metabolismus, imunitní systém a napomáhá optimalizovat hladinu cukru v krvi, jelikož dokáže zvýšit citlivost na inzulin.

Jak se v doplňcích stravy s hořčíkem vyznat?
Sledujte jejich složení. Jeho vstřebatelnost a působení na organismus ovlivňuje hlavně to, s jakou látkou je v doplňku spojený. Důležité je i to, zda se jedná o organickou či anorganickou formu hořčíku. Lépe vstřebatelná je vždy ta organická, ideálně v kombinaci s vitamínem B6. Je lepší zvolit takzvanou chelátovou formu, která nezpůsobuje průjem a zvyšuje biologickou dostupnost hořčíku. Výhodou chelátových forem, především bisglycinátu, je vysoká tolerance na čas a kombinaci s jídlem. Molekula je stabilní a horčík není náchylný na reakce s jinými látkami v potravě. Bisglycinát tedy můžeme užívat během dne s jídlem a není nutné ho brát na lačný žaludek jako jiné formy.

Není hořčík jako hořčík
Různé formy hořčíku mají i specifické vlastnosti. Některé mohou tělo povzbudit (např. malát), zatímco jiné mají zklidňující účinky (bisglycinát). Při výběru je proto důležité zohlednit nejen vstřebatelnost, ale i účel, pro který hořčík užíváme.

Hořčík a dlouhověkost?
Suplementace hořčíku se ukazuje jako důležitá a v praxi opravdu efektivní, stejně jako například doplňování vitamínu D. Velká většina lidí pociťuje po suplementaci hořčíku kvalitními doplňky stravy zlepšení zdravotních problémů či subjektivních neduhů. To v dlouhodobém měřítku jednoznačně vede ke zkvalitnění života a má opravdu vědecky podložené pozitivní účinky na zdraví.

JAKÝ HOŘČÍK VYBRAT
Laktát (mléčnan) hořečnatý
Sůl kyseliny mléčné, dobře využitelná forma. Nevýhodou je poměrně vysoké dávkování, které může zatížit trávicí systém.
Citrát hořečnatý
Organická forma hořčíku s vysokou vstřebatelností (až 80 %) a tím i dobrou využitelností pro naše tělo. Při vyšším dávkování zůstavá déle ve střevě a může mít projímavé účinky.
Orotát hořečnatý
Hořčík vázaný s kyselinou orotovou. Organická, chelátová, dobře vstřebatelná forma. Má pozitivní vliv na srdce a kardiovaskulární systém.
Bisglycinát (glycinát) hořečnatý
Hořčík vázaný na aminokyselinu glycin. Má zklidňující účinek. Je vhodný při relaxaci a stresu. Podporuje spánek, ale neuspává, takže je možné ho užívat i během dne. Ideální ale večer.
L-threonát hořečnatý
Hořčík s chelátovou vazbou, velmi dobře vstřebatelný, vázaný na kyselinu threonovou. Je to jediná forma hořčíku, která se dokáže dostat přes hematoencefalickou bariéru a tím zvýšit hladinu hořčíku v mozku. Zlepšuje kognitivní funkce, je vhodný při potížích s pamětí.
Malát hořečnatý
Jedná se o hořčík vázaný s kyselinou jablečnou. Podporuje produkci energie, proto je výborný při únavě nebo ráno pro povzbuzení.

DALŠÍ FORMY HOŘČÍKU
Síran hořečnatý (epsomská sůl)
Přidává se do koupele. Má přiznivý efekt při bolesti svalů. Vstřebává se kůží.
Chlorid hořečnatý (hořčíkový olej)
Dostupný většinou jako olej nebo sprej. Vstřebává se kůží a dobře funguje na křeče.

Text: Natascha Kames
Foto: Freepik


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
Kč,-

...